Kesäyön uni

Kesäyön uni kertoo taianomaisesta yöstä, jolloin rakkaus sekoittaa niin ihmisten kuin keijukaiskansankin päät. Jo valmiiksi monimutkaiset rakkauskuviot sotkeutuvat entisestään, kun keijukaisten kuningas puuttuu peliin keppostelevan metsänhengen ja lemmenkukka orvokin avustuksella. Kesäyön unessa tosi ja satu sekoittuvat ja rakkaus saa tekemään hullutuksia. ”Ei tapahdu tosielämässä”, joku sanoo, kunnes rakastuu itse!

Rakkautta ei voi ymmärtää, eikä sille ei voi antaa yhtä määritelmää. Kesäyön uni on nöyrä kumarrus rakkaudelle, sen selittämättömälle voimalle ja hulluudelle, joka saa meidät tekemään äärimmäisiä tekoja niin hyvässä kuin pahassa. Rakkaus on niin vakava asia, että sille ei voi kuin nauraa!

Käsikirjoitus: William Shakespeare
Suomennos: Matti Rossi
Ohjaus ja sovitus: Terhi Tuomikko
Lavastus ja puvustus: Hanna Kaitila
Valot ja projisoinnit: Joni Kallio

 

 Kuvat: Aki Loponen/ Pictuner

Kesäyön arvostelu ESS.fi 

Lahden Nuorisoteatteri
Kesäyön uni
Ensi-ilta Pikkuteatterissa 10.4.

Mirkka Rekola heittäytyi tunnustukselliseksi Kesäyön unen uuden suomenkielisen laitoksen esipuheessa vuonna 2005.

Shakespearen komedia on Rekolankin mielestä lähes toivottoman sekava vyyhti, jonka henkilöhahmot eivät tahdo jäädä millään mieleen.

”Se tuntuu tapahtuvan ilman elementissä ja onnistuu häipymään kuin kukan tuoksu”, vuonna 2014 kuollut kirjailija runoili.

Tätä taustaa vasten on pidettävä pienenä ihmeenä sitä, että Lahden Nuorisoteatteri on onnistunut muovaamaan Matti Rossin suomennoksesta linjakkaasti etenevän romanttisen komedian, joka kestää vain reilun tunnin ja hurmaa katsojan hyväntuulisuudellaan.

Ohjaaja Terhi Tuomikko paljastuu kaunosieluksi, jonka näyttämöilmaisu nojaa vahvoihin kuviin ja toiminnallisuuteen. Tuomikko on tarttunut siihen, mikä Shakespearen tekstissä kaikkien juonikoukeroiden alla on olennaista: on hupsua rakastumisen ensihuumaa ja ajatus siitä, että nuori elämä on joskus melkoista draamaa, toisinaan taas pelkkää ohutta yläpilveä.

Vahvasti jalat irti maasta

Hanna Kaitilan luomaa visuaalista ilmettä voisi luonnehtia klassiseksi. Antiikkiin viittaavat upeat puvut ja fantasialavastus puhuvat samaa arjesta irti kohottavaa kieltä kuin Tuomikon ohjauskin.

Joni Kallion valosuunnittelu korostaa kontrasteja ja toisaalta öisen satumetsän hämyjä. Musiikkivalintojen mukavin oivallus on se, että näyttämöllä heittäydytään hulluun tangoon aina, kun keijukaisten tupsauttelema lemmenrohto saa rakastavaiset näkemään mustan valkoiseksi.

Toteutuksen ainoa nykyaikaan viittaava elementti on keijukaisten kuningattaren Titanian (Lotta Vehviläinen) taikapeilin muuttaminen älykännykäksi. Puolison jatkuva kännykällä roikkuminen ärsyttää Oberonia (Marko Kauppila), joka päättää ottaa taikakeinot käyttöön saadakseen Titanian huomion käännettyä takaisin itseensä. Oikeastaan kaikki myöhemmätkin kommellukset ja ateenalaisylhäisön rakkaussotkut johtuvat tästä juonenkäänteestä, mitä voi tietysti pitää pienenä kannanottonakin.

Ilmeikkäät roolit

Nuorisoteatterin lahjakas porukka näyttelee juuri niin energisesti kuin nuorilta olettaa sopii. Nuorten runollinen helskyttely silittelee ainakin keski-ikäisen katsojan sielua myötäkarvaan.

Erityisen ilmeikkäinä jäävät mieleen aasiksi muuttuva Sukkula (Leevi Haavisto), pirullisesti kujeileva Puck (Helmi Luttinen) ja epätoivoisen rakkauden riuduttama Helena (Sofia Motturi).

Ilkka Kuosmanen

 

Scandinavian Retro

IMG_2501

Kuva: Mikko Kaaresmaa

Kotimme pääsi edustamaan ruotsalaiseen Scandinavian Retro lehden numeroon 4/2018. Jutun tekivät Laura Sychold ja valokuvaaja Mikko Kaaresmaa. Scandinavian retro on laadukas lehti vintagesta, retrosta, sisustuksesta ja keräilystä kiinnostuneille. Se ilmestyy Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Suomessa ja Japanissa.

 

 

Zorro – Orimattilan teatteri

Kuvat: Pia Simonen

 

Kesän 2018 suurproduktio Orimattilan Jätinpesässä oli koko kansan sankari. Suunnittelin ja toteutin puvustuksen produktioon. Hyödynsin upeaa teatterin puvustoa stailaamalla ja tuunaamalla sekä valmistamalla asuja alusta loppuun.

__________________________________________________________________________________________

Ohjaaja Suvi ja puvustaja Hanna Radio voiman haastattelussa

Miekkojen kalinaa, hevosten kavioiden kopinaa ja tulisia tunteita!

Orimattilan teatteri tuo 2018 kesänäyttämölleen Jätinpesään Zorron
seurueineen. Legendaarisen naamiosankarin tarinan on dramatisoinut Ari Wahlsten ja ohjaajana toimii jo viime vuonna Jätinpesässä ohjannut teatterin moniosaaja Suvi
Vanhalakka.

Zorro on koko perheelle soveltuva seikkailullinen veijarikomedia. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät 1800-luvun Kaliforniassa, mutta
mitä tekee hyväosainen Diego de la Vega, kansan sankari Zorro? Miekkataisteluilta ei aina vältytä, kun Zorro jakaa oikeutta. Kansa
haluaa muutosta, mutta kaikki eivät ole halukkaita luopumaan vallasta.
Romantiikaltaan ei säilytä, kun paikallisen puodin pitäjän tytär Juanita on iskenyt silmänsä miekkasankariin.

Värikäs lavastus, viimeistellyt puvut, upeat tanssit ja mielikuvituksellinen musiikki johdattavat Zorron maailman Jätinpesän
isolla katetulla näyttämöllä. Näyttämöllä esiintyy kolmekymmenhenkinen emsemble ja nimiroolia näyttelee Jori Lahtinen.

Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi Orimattilaan ja Jätinpesän
kesäteatteriin!

Ensi-ilta 30.6.2018 Klo 15.00 Jätinpesän kesäteatteri (Urheilutie 11,
Orimattila)

Muut esitykset:
maanantai 2.7. klo 19.00
keskiviikko 4.7. klo 19.00
lauantai 7.7. klo 15.00
maanantai 9.7 klo 19.00
keskiviikko 11.7 klo 19.00
sunnuntai 15.7 klo 15.00
maanantai 30.7 klo 19.00
keskiviikko 1.8 klo 19.00
lauantai 4.8 klo 15.00
sunnuntai 5.8 klo 15.00
maanantai 6.8 klo 19.00
keskiviikko 8.8 klo 19.00
lauantai 11.8 klo 15.00

Liput: Aikunen 18€,
Alennuslippu 12€ (lapset, eläkeläiset, varusmiehet, työttömät)
Perhelippu 50€ (2 aikuista + 2 lasta)
Ovelta saa lippuja. Maksuvälineenä käy käteinen, kortti ja virkistyssetelit.

Alle 6-vuotiaat ilmaiseksi. Esitys sopii kaikenikäisille. Huomioitavaa, että esitys sisältää kovia äänitehosteita.

Ystävien Sporttipäivä

Ystävien sporttipäivä on kahden ystävyksen Larin ja Marin seikkailu erilaisten urheilulajien parissa.  Lapsille suunnatun esityksen on kirjoittanut Minja Koski ja ohjannut Suvi Halinen.

Suunnittelin ja toteutin Ystävien Sporttipäivän siirrettävät lavastesermit sekä ystävysten sporttiasut.

Ystävien Sporttipäivän esityksiä pääsi ihastelemaan Teatteri Vanhassa Jukossa sekä kiertueella Päijät-Hämeen alueen päiväkodeissa ja kouluissa.

Ystävien sporttipäivä lavastus uusi

Memory scan.

Syksyllä 2017 Lahden kolme lukiota yhdistivät voimansa ja Suomi100- produktiona tuotettiin Laura Peltoniemen kirjoittama Lahteen sijoittuva muistelmateos “Memory Scan”.

Toimin produktiossa puvustajana eli suunnittelin ja valmistin asut, joita produktiossa oli yhteensä noin 90. Nuoria esiintyjiä mukana oli 35.

 

Satuhautajaiset

Kansakoulussa

Memory scan.jpg