The Blanko

Huikea the Blanko julkaisi keväällä 2019 kolmannen albuminsa. Sain kunnian olla mukana toteuttamassa musiikkivideota kappaleeseen ”Soul to soul”. Paulin pitkäaikainen toive pakkopaidasta jalostui laskuvarjoliivistä inspirootuneeseen remmiliiviin. Rokkaavat mustan ja punaisen sävyt korvattiin valkoisella, tää musiikki värjää mieleen miljoonat värit!

Klikkaa tästä itsesi musavideoon!

Kaaoszinen artikkeli videosta.

Blanko_promo_Mahkonen

Kuvat: Jani Mahkonen

Kesäyön uni

Kesäyön uni kertoo taianomaisesta yöstä, jolloin rakkaus sekoittaa niin ihmisten kuin keijukaiskansankin päät. Jo valmiiksi monimutkaiset rakkauskuviot sotkeutuvat entisestään, kun keijukaisten kuningas puuttuu peliin keppostelevan metsänhengen ja lemmenkukka orvokin avustuksella. Kesäyön unessa tosi ja satu sekoittuvat ja rakkaus saa tekemään hullutuksia. ”Ei tapahdu tosielämässä”, joku sanoo, kunnes rakastuu itse!

Rakkautta ei voi ymmärtää, eikä sille ei voi antaa yhtä määritelmää. Kesäyön uni on nöyrä kumarrus rakkaudelle, sen selittämättömälle voimalle ja hulluudelle, joka saa meidät tekemään äärimmäisiä tekoja niin hyvässä kuin pahassa. Rakkaus on niin vakava asia, että sille ei voi kuin nauraa!

Käsikirjoitus: William Shakespeare
Suomennos: Matti Rossi
Ohjaus ja sovitus: Terhi Tuomikko
Lavastus ja puvustus: Hanna Kaitila
Valot ja projisoinnit: Joni Kallio

 Kuvat: Aki Loponen/ Pictuner

Kesäyön arvostelu ESS.fi 

Lahden Nuorisoteatteri
Kesäyön uni
Ensi-ilta Pikkuteatterissa 10.4.

Mirkka Rekola heittäytyi tunnustukselliseksi Kesäyön unen uuden suomenkielisen laitoksen esipuheessa vuonna 2005.

Shakespearen komedia on Rekolankin mielestä lähes toivottoman sekava vyyhti, jonka henkilöhahmot eivät tahdo jäädä millään mieleen.

”Se tuntuu tapahtuvan ilman elementissä ja onnistuu häipymään kuin kukan tuoksu”, vuonna 2014 kuollut kirjailija runoili.

Tätä taustaa vasten on pidettävä pienenä ihmeenä sitä, että Lahden Nuorisoteatteri on onnistunut muovaamaan Matti Rossin suomennoksesta linjakkaasti etenevän romanttisen komedian, joka kestää vain reilun tunnin ja hurmaa katsojan hyväntuulisuudellaan.

Ohjaaja Terhi Tuomikko paljastuu kaunosieluksi, jonka näyttämöilmaisu nojaa vahvoihin kuviin ja toiminnallisuuteen. Tuomikko on tarttunut siihen, mikä Shakespearen tekstissä kaikkien juonikoukeroiden alla on olennaista: on hupsua rakastumisen ensihuumaa ja ajatus siitä, että nuori elämä on joskus melkoista draamaa, toisinaan taas pelkkää ohutta yläpilveä.

Vahvasti jalat irti maasta

Hanna Kaitilan luomaa visuaalista ilmettä voisi luonnehtia klassiseksi. Antiikkiin viittaavat upeat puvut ja fantasialavastus puhuvat samaa arjesta irti kohottavaa kieltä kuin Tuomikon ohjauskin.

Joni Kallion valosuunnittelu korostaa kontrasteja ja toisaalta öisen satumetsän hämyjä. Musiikkivalintojen mukavin oivallus on se, että näyttämöllä heittäydytään hulluun tangoon aina, kun keijukaisten tupsauttelema lemmenrohto saa rakastavaiset näkemään mustan valkoiseksi.

Toteutuksen ainoa nykyaikaan viittaava elementti on keijukaisten kuningattaren Titanian (Lotta Vehviläinen) taikapeilin muuttaminen älykännykäksi. Puolison jatkuva kännykällä roikkuminen ärsyttää Oberonia (Marko Kauppila), joka päättää ottaa taikakeinot käyttöön saadakseen Titanian huomion käännettyä takaisin itseensä. Oikeastaan kaikki myöhemmätkin kommellukset ja ateenalaisylhäisön rakkaussotkut johtuvat tästä juonenkäänteestä, mitä voi tietysti pitää pienenä kannanottonakin.

Ilmeikkäät roolit

Nuorisoteatterin lahjakas porukka näyttelee juuri niin energisesti kuin nuorilta olettaa sopii. Nuorten runollinen helskyttely silittelee ainakin keski-ikäisen katsojan sielua myötäkarvaan.

Erityisen ilmeikkäinä jäävät mieleen aasiksi muuttuva Sukkula (Leevi Haavisto), pirullisesti kujeileva Puck (Helmi Luttinen) ja epätoivoisen rakkauden riuduttama Helena (Sofia Motturi).

Ilkka Kuosmanen

Adalmiinan helmi

Adalmiinan helmi on Zacharias Topeliuksen kirjoittama ja Anna Krogeruksen dramatisoima satu tytöstä, joka syntyy prinsessaksi yltäkylläisyyden keskelle. Hän saa haltiattarelta lahjan, upean helmen, joka tekee hänet kauniimmaksi, älykkäämmäksi ja rikkaammaksi joka päivä. Elämä linnan muurien sisäpuolella tekee silti tytön levottomaksi ja itsekkääksi.

Kannaksen lukion Adalmiinan helmi valmistui opiskelijoiden ja heidän opettajiensa käsissä. Näytelmä oli osa Lahden lasten Talvikarnevaalien tuotantoa ja sitä esitettiin 7 kertaa Lahden kaupunginteatterin Aino- näyttämöllä.

Ensi-ilta to 31.1.2019 klo 18.30 Aino-näyttämöllä

OHJAUS Ninni Parviainen (Kannaksen lukion teatteriopintojen opettaja)
MUSIIKKI Erja Könönen (musiikin opettaja)
LAVASTUS Leena Valtonen (kuvataiteen opettaja)
PUVUT Hanna Kaitila (vaatesuunnittelun opettaja)

LIPUT 15 €

Adalmiinan helmi saa ensi-iltansa – lue juttu ESS.fi

 

 

by Marja

Vaatetusyritys by Marjan visuaalisuus vuosina 2013 – 2018 on kuulunut työnkuvaani yrityksessä. Suurin muutos oli vuonna 2015 valmistuneet uudet WordPress -pohjaiset nettisivut, jotka rakensin yritykselle. Myös mainosten taittaminen, mallistojen kuvaus ja esitteet ovat kuuluneet työnkuvaani. Tässä työnäytteitäni.

 

Kuviani by Marjan mallistosta.

 

 

Mainoksia by Marjalle.

 

näyttökuva 2018-4-17 kello 9.38.30

Yrityksen nettisivut vuosina 2015-2018 ovat käsialaani. Suunnittelin sivuston WordPress – alustalle. Toiminnot, visuaalisuus ja sisältö oli kaikki tuottamaani. Uudet sivut hyödyntävät mm. alkuperäisiä tekstejäni.

Scandinavian retro

IMG_2501Kuva: Mikko Kaaresmaa

Kotimme pääsi edustamaan ruotsalaiseen Scandinavian Retro lehden numeroon 4/2018. Jutun tekivät Laura Sychold ja valokuvaaja Mikko Kaaresmaa. Scandinavian Retro on laadukas lehti vintagesta, retrosta, sisustuksesta ja keräilystä kiinnostuneille. Se ilmestyy Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Suomessa ja Japanissa.

Oli suuri ilo ja kunnia päästä osaksi näin hienosti toteutettua lehteä keräilyn maailmasta.

Pieni tulitikkutytär

Ainopuiston teatterin joulunäytelmä vuonna 2018 on Jepulis Penjamin pieni tulitikkutytär. Näytelmän ensi-iltaa vietettiin Lahden kaupungintalon sisäpihalla 1.12 kello 13. Näytökset jatkuvat joulukuun puoliväliin asti.

http://www.ainopuistonteatteri.fi

 

MISTÄ ON PIENET TYTTÄRET TEHTY?

Lahden kuuluisin hevosmies herra Taavi Ahola, paskakuskin taiteilijanimeltään Jepulis Penjami, pääsee kaupungintyrmästä jouluaattona 1954. Vakuuteltuaan poliisimestari Iso-Antille parantavansa tapansa (mm. lastien kippaaminen herrasrouvien porttigongeihin), hän saa kuulla kaupungintalon tornienkeleiltä järisyttävän uutisen: orpo tulitikkutyttö Mirja on Jepuliksen tytär.

Mirja muuttaa hevosmiehen huusholliin. Lahden tulitikkutehtaalla pitkiä päiviä työskentelevä terhakas tyttö ei anna Jepulis Penjamille joulurauhaa. Vannoutuneen poikamiehen on opeteltava elämään pienen tulitikkutyttären kanssa. Ja tulitikkuniputkin on myytävä kiireisille kaupunkilaisille.

Kaupungintalon pihalla nähdään tänä jouluna Lahden joulutarinana Jepulis Penjamin Pieni tulitikkutytär. Talviteatteriesitys pohjautuu H. C. Andersenin perinteiseen satuun, joka on taipunut Ainopuiston teatterin tulkinnassa 1950-luvun Lahteen.

Esitykset Lahden kaupungintalon joulupihassa:

la 1.12. klo 13 
su 2.12. klo 13 ja klo 15
pe 7.12. klo 10
la 8.12. klo 13 ja klo 15
su 9.12. klo 13 ja klo 15
pe 14.12. klo 10
la 15.12. klo 13 ja klo 15
su 16.12. klo 13 ja klo 15

käsikirjoitus ja ohjaus Timo Taulo
apulaisohjaaja ja tanssit Inka Mantsinen
puvut Hanna Kaitila
äänet ja kuvat Teemu Virtanen

ROOLEISSA:

Jepulis Penjami – Miikku Tolonen
Pieni tulitikkutytär Mirja – Liina Mäki
Poliisimestari Iivari – Mikko Hannula
Helmi-mummo – Anna Koukku

Tulitikkutehtaan lapset: 
Kitka – Urho Notkola
Liekki – Minea Toivanen
Rikki – Viivi Toivanen
Säihke – Ada Lius

Kaupungintalon tornienkelit: 
Oriel – Kati Mäki
Tornienkeli Sariel – Päivi Parkkola
Tornienkeli Eliel – Melisa Starast

Liput:
20 e (aikuiset) ja 10 e (lapset 4-16 v.), lapset alle 4 v. maksutta.

 

Tutustu näytelmään täällä!

Muoti- ja vaatesuunnittelu

Toimin sivutoimisena opettajana Kannaksen lukion kuvataidelinjalla, opettaen Muoti- ja vaatesuunnittelun kurssia MTP14 sekä teatteripuvustusta. Kuvataidelinjalla opiskelijat opiskelevat normaalin lukiokoulutuksen lisäksi kuvataiteen perusopintoja sekä syventäviä työpajakursseja.

Kurssin sisältöön kuuluu pukuhistoria, muotipiirtäminen sekä tutustuminen vaatteiden rakentumiseen ja muotoihin.

Adalmiinan helmi moodboard

Lahden Lasten talvikarnevaaleilla keväällä 2019 esitettävän Adalmiinan helmen suunnittelua.

Saksalan Maisterin omenatarha

Kesällä 2018 Ainopuiston teatteri esitti yhteistyössä Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen kanssa ”Saksalan Maisterin omenatarhan”. Esitys pohjautuu Anttilanmäellä 50-luvulla asuneen Maisterin elämään ja tarinan herättämisessä eloon auttoivat nykyiset Anttilanmäen ja Kittelän alueen asukkaat.

Suunnittelin puvustuksen ja toteutin sen yhteistyössä Kostyymin puvuston kanssa. Esityksen kirjoitti ja ohjasi Timo Taulo. Tutustu käsiohjelmaan ja teatterintekijöihin.

Lue lisää Saksalan Maisterista täältä!

Tutustu Ainopuiston teatteriin ja sen Lahden historiaan sijoittuviin näytelmiin.

 

Kuvat: Ainopuiston teatteri, Janne Ranne ja Timo Taulo

 

 

Memory Scan

Syksyllä 2017 Lahden kolme lukiota yhdistivät voimansa ja Suomi100- produktiona tuotettiin Laura Peltoniemen kirjoittama Lahteen sijoittuva muistelmateos ”Memory Scan”. Esityksen ohjasi Suvi Vanhalakka.

Toimin produktiossa puvustajana eli suunnittelin ja valmistin asut, joita produktiossa oli yhteensä noin 90. Nuoria esiintyjiä mukana oli 35.

 

Memory scanTulevaisuuden James DeanKansakoulussaSatuhautajaiset